wtorek, 15 stycznia 2013

Surówka z kapusty pekińskiej

Prawie w każdym domu robi się z "pekinki" surówkę ja chce pokazać Wam jeden z moich przepisów na nią :)

Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 zielona i żółta papryka
1 puszka kukurydzy
3 średnie ogórki kiszone
Sos:
3 łyżki oleju i wody przegotowanej zimnej
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta papryki czerwonej słodkiej i wegety (do smaku)

Przygotowanie:
Kapustę obieramy z pierwszej warstwy liści, kroimy w z dłuż na pół i kolejny raz na pół. Następnie szatkujemy. 



Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i płuczemy. Następnie kroimy w kostkę (ja kroje w dużą).


Paprykę wrzucamy do kapusty i delikatnie mieszamy.
Kukurydzę należy odcedzić i dodać do już gotowych składników.

                                 

Ogórki przekrajemy w z dłuż na pół, następnie kroimy w cieniutkie paseczki i kostkę.



Dodajemy do całości i mieszamy wszystko razem.
Składniki na sos mieszamy ze sobą, polewamy surówkę i mieszamy.



I gotowe! Smacznego :)








1 komentarz:

  1. jem jem i nie umiem sie najesc :P Boze oby tylko szlo w cycki no ewentualnie w dupe ale nie w brzuch :p
    czekam z niecierpliwoscia na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń