piątek, 15 lutego 2013

Spaghetti z sosem a'la Bolognese

Wiem długo mnie nie było ale za to mam przepis na jedno z moich ulubionych dań ;)


Składniki:
Opakowanie makaronu typu spaghetti
2 cebule
0,5 kg mięsa mielonego wiepszowo-wołowego
Margaryna do smażenia (niewiele, bo mięso puści też tłuszcz)

Sos:
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 ketchup 500g

Do smaku:
maga, wegeta,sól,pieprz,papryka słodka,zioła prowansalskie

Ser starty do posypania na wierzch. Ja osobiście używam goudy, bo smakuje mi najbardziej :)

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na margarynie.



Mięso dodać do cebuli i rozdrobnić drewnianą łyżką tak by nie powstały kawałeczki. Smażymy ciągle mieszając.


Do usmażonego mięsa z cebulą dodajemy przecier, ketchup i doprawiamy do smaku. Dusimy prze chwilę mieszając.


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron porcjujemy na talerze, polewamy sosem i posypujemy serem. 



Bon Appetit!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz